Otomobili Oluşturan Parçalar


Otomobili Oluşturan Parçalar Nelerdir?



Otomobil tıpkı insan vücudunda olduğu gibi çeşitli sistem ve parçalardan oluşur. Peki, otomobili oluşturan parçalar nelerdir? Genel olarak otomobili oluşturan parçalar nelerdir dersek; şasi, motor, debriyaj, şanzıman diferansiyel, akslar, tekerler ve fren sisteminden oluşmaktadır. Bütün bu parçalar ve sistemler tıpkı vücudumuzdaki sitemlerde olduğu gibi birbirleriyle bağlantılı olarak ve belli bir düzen ile çalışmaktadır. Şimdi tek tek bu parçaları ve sistemleri inceleyelim. 


Şasi Nedir:Tıpkı vücudumuzdaki iskelet sisteminde olduğu gibi şasi de otomobilin iskelet sistemini oluşturur ve diğer bütün sistemler şasi üzerine monte edilmektedir.

Motor Nedir: Motor otomobil parçalarından belki de en önemlisidir. Motor olmadan hiçbir araba çalışamaz. Arabanın hareketini sağlayan bölümdür. Motor; hareket enerjisini ısı enerjisine ve oluşan ısı enerjisini ise mekanik enerjiye çeviren parçalardır. Motorlarda aşağı ve yukarı hareket eden parçaya piston, pistonun hareketini sağlayan parçaya piston kolu, pistonun hareket ettiği bölgeye ise silindir denilmektedir. Motorların dört ana görevi vardır; emme 

(1), sıkıştırma 
(2), ateşleme 
(3) ve egzoz oluşturma 
(4). Emme anında hava ile yakıt karışımı silindirin bünyesine alınır. 




Sıkıştırma anında bu karışım sıkıştırılır ve ateşleme anında da yanarak bunun sonucunda da egzoz oluşumu gerçekleşir. Motor Çeşitleri Nelerdir? Motorlar farklı kriterlere göre birbirinden ayrılır. Zamanlarına göre iki çeşit motor türü bulunur: dört zamanlı motor ve iki zamanlı motor. Kullanılan yakıt çeşitlerine göre ise üçe ayrılmaktadır: Benzinle çalışan motorlar, dizel motorlar ve LPG’li motorlar. Yakıtın yanma türüne göre ise içten yanmalı ve dıştan yanmalı olmak üzere iki çeşit motor türü vardır. Yapım aşamalarındaki özelliklere göre motor çeşitleri; sıra tipi, boksör tipi, V tipi ve çember şeklinde yani yıldız tipi olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Motor çeşitleri silindir sayılarına göre de farklılık göstermektedir. Bazı motorlar tek silindirli iken bazıları çok silindirlidir. Soğutma sistemlerine göre ise su soğutmalı ve hava soğutmalı motorlar olmak üzere iki çeşit motor türü bulunmaktadır.

Debriyaj Nedir: Motor ile vites kutusu arasındaki iletişimi keserek vites değiştirmeye yarayan aktarma organına debriyaj denir.

Şanzıman Nedir:
 Aracın taşıdığı yük durumuna ve yol şartlarına (dük yokuş, düz yol vb.) bağlı olarak vites değiştirmeye olanak sağlayan parçaya şanzıman denir.

Diferansiyel ve Akslar Nedir: 
Vitesin bulunduğu kutudan gelen çembersel hareketi dik açıyla çevirerek akslara gönderen ve akslardan da aracın tekerleklerine ileten yapıya diferansiyel denmektedir.

Fren Sistemi Nedir: 
Fren sistemine bağlı bir şekilde çalışan ve aracınızın hareket etmesini, ilerlemesini sağlayan tekerler bu sistem sayesinde durur. Fren sistemi tekerlere balatalarla her iki taraftan tutunur ve bu balatalar pistona bağlıdır. Pistonlar balataları ittirdiğinde balatalar da diki tutarak aracın durmasını sağlar. Bütün bunların gerçekleşmesi sizin tek bir ayak hareketinizle yani fren pedalına basmanızla gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder