Site Haritası Nasıl Oluşturulur? XML formatının sıfırda noluşturulması güç olduğundan sayfalarınızı tarayarak otomatik olarak bir listesini oluşturan programlar geliştirilmiştir. Bu araçlardan bir tanesini tanıtacağım. Programın ismi Gsitecrawler. Google kullanıcılarına yardımcı olmak amacıyla ücretsiz olarak dağıtılan bu programı http://gsitecrawler.com/ adresinden kısıtlamasız olarak elde edebilirsiniz. Aşağıdaki görüntülerde programın nasıl kullanılacağını ve site haritasının nasıl oluşturulacağını anlatmaya çalıştım.
Google Sitemaps'e Nereden ulaşılır? Bir internet sitesi açtığınızda doğal olarak bütün sayfalarınızın öncelikle Google arama motoru tarafından indekslenmesini (kaydedilmesini) istersiniz. Ne var ki çoğu zaman Google çeşitli sebeplerden dolayı bütün sayfalarınızın yerini bilemez veya ulaşılması zor olan sayfalarınızın varlığını tespit etmesi çok uzun zaman alabilir. Google'ın bütün sayfalarınızı indekslediğinden emin olmak istiyorsanız hazırladığınız site haritasını Site Yöneticisi Araçları altında bulunan Site Haritası bölümünden Google'a bildirebilirsiniz.
Bu aracı kullanabilmeniz için öncelikle bir Google hesabınız olmalıdır. Haritasını eklemek istediğiniz site üzerinde tam kontrol sahibi olmalısınız ve sitenin size ait olduğunu doğrulayabilmeniz gerekir. Doğrulama işlemi için Google'ın sizden istediği bir meta etiketini ana sayfanıza yerleştirmelisiniz veya sizden istediği bir adı taşıyan html dosyasını sunucunuza yüklemeniz gerekir. Google, yaptığı tarama sonucu sizden istediği meta etiketinin veya html sayfasının var olduğunu gördüğünde sitenin sizin kontrolünüzde olduğundan emin olacaktır. Bu doğrulama işlemi sonrasında Google'a site haritanızın yerini göstererek onun sayfalarınızın bulunduğu konumu tam olarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Site haritası oluşturmanın en önemli faydası arama motorunun sitenizin içeriğini daha hızlı ve kolay taramasını sağlamaktır. Fakat yukardaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz Site Yöneticisi Araçları ile sitenizin Google tarafından nasıl algılandığı hakkında çok detaylı bilgiler elde etmeniz de mümkün. Örneğin sayfalarınızın en son ne zaman tarandığı, hangi sayfaların ne tür hata verdiği, hangi sayfa başlıklarının birbirine benzediği gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.Bu yazıda sitemap protokolünün detayına çok inmeden bir site haritasının en kolay şekilde nasıl oluşturalacağını ve Google ile site haritaları aracılığı ile nasıl etkileşimde bulunabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Detaylara ise umarım başka bir yazıda yer verebilirim. Şimdilik bu kadar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder