Şahmeran bir figür olarak bilinmektedir. Dilimize Farsçadan geçmiş olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Şahmeran aynı zamanda mitolojik bir kahraman olarak da tanınmaktadır. İran-Pers mitolojisinde yer aldığı bilinen şahmeran bir yılan figürü olarak da ifade edilebilmektedir. Şahmeran kelimesi mitolojik bir kahramanı ifade etmek için kullanılmaktadır.
Şahmeran Ne Demek?
Şahmeran kelimesi, Farsça kökenli olduğu bilinen bir kelimedir. Şahmeran kelimesinin yılanların şahı anlamına geldiğini söylemek de mümkündür. Şahmeran aynı zamanda mitolojik bir kahraman olarak da bilinmektedir. Şahmeranın Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan efsanevi bir yaratık olarak ifade edilebilir.
Şahmeran kelimesinin anlamının yıların şahı olduğunu söylemek mümkündür. Şahmeranın başı insan gövdesi şeklinde, vücudu ise yılan şeklinde olan efsanevi bir yaratık olduğu söylenmektedir. Şahmeran, yılanların başı olarak görülmekte olan bir karakterdir. Şahmeranın Tarsus veya Mardin bölgesinde yaşadığı düşünülmektedir.
Şahmeran Hikayesi, Efsanesi Nedir?
Bu efsanenin Tarsus ilinde geçtiği bilinmektedir. Bu bölgede yaşayan yılanlara ise Meran denilmektedir. Bu bölgede yaşadığı bilinen yılanların oldukça akıllı ve merhametli olduklarına inanılırdı. Bu yılanların başında olan kişi ise Şahmeran olarak bilinmektedir.
Hızır as'ın oğlu olduğu rivayet edilir..
Efsaneye göre fakir bir ailenin oğlu olan Cemşad isimli kişinin bir gün bir mağaraya bal çıkarmak için girdiği ve arkadaşları tarafından orda bırakıldığı bilinmektedir. Mağarada kaldığı zaman içerisinde, bir gün duvardaki bir delikten ışık sızdığını görür. Elindeki bıçakla bu deliği genişlettiğinde ise arkasında yemyeşil bir bahçe olduğunu, havuz olduğunu ve etrafında da bir sürü yılan bulunduğunu görür.
Cemşad, yıllar boyunca burada yaşadıktan sonra Şahmeranın güvenini kazanır. Dışarı çıkmak ve ailesini görmek için izin alır. Şahmeran da kimseye yerini söylememesi karşılığında gitmesine izin verir. Cemşad, Şahmerana verdiği sözü uzun yıllar boyunca tutar. Vezirin ve padişahın hastalanması üzerine vezir, Şahmeranın etini yemeleri durumunda iyileşeceklerini söyler.
Bunun üzerine Cemşad, Şahmeranın yerini söyler. Şahmeran ise Cemşad'ın üzüldüğünü görünce etini padişaha suyunu da vezire vermesi gerektiğini söyler. Padişah iyileşir, vezir ise ölür. Padişah yaptığı iyilikten dolayı Cemşad'ı vezir yapar. Yılanlar ise Şahmeran öldükten sonra Tarsus'u işgal ederler.
Şahmeran Heykeli Nerede Bulunuyor?
Vücudunun üst kısmı insan, alt kısmı ise yılan olan Şahmeran'ın yaşadığı düşünülen Tarsus bölgesinde Şahmeran heykelinin yer aldığını söylemek mümkündür.
Şahmeran Sembolü Neyi İfade Eder?
Şahmeran sembolünün bolluk, bereket ve iyiliği temsil eden bir sembol olduğunu söylemek mümkündür. Efsanelerde kötü bir figür olsa bile sahip olduğu anlamın iyi olduğu bilinmektedir.
Anka Kuşu Nedir, Neyi Temsil Eder? Anka Kuşu Hikayesi Neyi Anlatır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder